PHP Laravel - Middleware (Ara Katman)


PHP Laravel - Middleware (Ara Katman) Nedir En Basit Haliyle Açıklaması, Ne İşe Yarayabilir , Nasıl Kullanabiliriz?



Middleware Nedir?


Middleware, işletim sistemi tarafından sunulanların dışındaki uygulamalara, ortak hizmetler ve yetenekler sağlayan bir yazılımdır. 

Veri yönetimi, uygulama hizmetleri, mesajlaşma, kimlik doğrulama ve API yönetimi gibi olaylar genel olarak ara katman yazılımı tarafından yönetilir.

Middleware, geliştiricilerin uygulamaları daha verimli bir şekilde oluşturmalarına yardımcı olur. Bu yapı ile birlikte uygulamalar, veriler ve kullanıcılar arasındaki bağ dokusu gibi davranır.,


Nasıl Kullanabiliriz , Ne İşe Yarayabilir?


Ara katman çok geniş bir kategori olsa bile en yaygın olarak kullanıldığı durumlar kimlik doğrulama yöntemleri ve mesajlaşma araçlarıdır.Nasıl kullanabilir ve ne işe yarayabilir örneğini kimlik doğrulama yöntemi üzerinden anlatacağım.Diyelim ki bir internet sitesi yaptınız , bu internet sitenizin de bir yönetim paneli olduğunu varsayalım. Bu yönetim paneline farklı kullanıcı grupları giriş yapacak ve kendi ihtiyacı olan özelliklere erişim sağlayacaklar. Bu durumda kullanıcı gruplarına göre sahip olmaları gereken izinlerde farklı olmalıdır.

Mesela projemizde bazı kullanıcıların sadece yazma yetkisine sahip olmasını isterken bazı kullanıcıların sadece okuma yetkisine sahip olmalarını isteyebiliriz. Bu tip izin dağıtımları yapmak istiyorsak projemiz için middleware(ara katmanı) arka planda dönen işlemlerin "ORTASINDA" bekleyip kullanıcının yetkili kullanıcı mı yoksa değil mi? , hangi izinlere sahip? gibi olayların denetlendiği bir mekanizma olarak kullanabiliriz.

Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Html Etiketleri - head ve title Etiketi

Html Etiketleri - meta Etiketleri